Codzienne przygotowanie posiłków to jeden z najbardziej czasochłonnych obowiązków. Mycie, obieranie, krojenie, gotowanie, smażenie, pieczenie i zmywanie – lista zadań wydaje się nie mieć końca. Nic więc dziwnego, że optymalizacji pracy w kuchni poświęcono wiele fachowych opracowań, którymi możemy posiłkować się, projektując własną kuchnię. Oto pierwsza część krótkiego przewodnika po zasadach kuchennej ergonomii, który ma za zadanie ułatwić i usprawnić codzienne obowiązki.

Organizacja przestrzeni – oszczędność czasu

Codzienne gotowanie opiera się tak naprawdę na serii powtarzalnych w określonej kolejności czynności, które wiążą się z konkretnymi miejscami w kuchni. Dzięki ich prawidłowemu rozplanowaniu nie tylko przygotowanie posiłków przebiegnie sprawniej i bez większego wysiłku, ale i jego czas może ulec skróceniu nawet o kilkadziesiąt procent. Oto typowy przebieg gotowania:

  • Wypakowanie zakupów i włożenie ich do lodówki.
  • Wyjęcie potrzebnych składników.
  • Umycie ich.
  • Krojenie.
  • Włożenie do garnka, na patelnię lub do piekarnika.

Już na podstawie tej listy widać, że trzy najważniejsze, “węzłowe” miejsca w kuchni to lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Zgodnie z zasadami ergonomii kuchennej tworzą one tak zwany trójkąt roboczy, który powinien pozwalać na wygodne i szybkie przemieszczanie się pomiędzy jego wierzchołkami.

Strefy kuchenne

Cała kuchnia składa się z pięciu stref, pośród których można wyodrębnić:

  • strefę zapasów – lodówkę, szafki z produktami,
  • strefę przechowywania – miejsce na naczynia, sztućce, szklanki,
  • strefa zmywania – zlew, zmywarka, kosz na śmieci,
  • strefę przygotowywania – blat roboczy, przyprawy, deski, mikser, miski,
  • strefę gotowania – kuchnia, kuchenka mikrofalowa, piekarnik, garnki.

Strefy te powinny być umieszczone w tej kolejności zgodnie z ruchem wskazówek zegara dla osób praworęcznych lub odwrotnie dla osób leworęcznych.

Kuchnia krok po kroku

Rozpoczęcie gotowania wymaga najpierw sięgnięcia po niezbędne składniki, dlatego pierwszym, co powinno stać przy drzwiach kuchni jest lodówka oraz szafka na żywność.

Obok przyda się kawałek blatu, na którym można wyłożyć i przygotować wstępie wybrane przez siebie produkty.

Kolejne urządzenie, które powinno znaleźć się obok to zlewozmywak, w którym można umyć wyjęte składniki lub napełnić wodą garnki. Pod zlewem powinien się znaleźć kosz, który będzie gromadził zbierające się w tym miejscu odpadki.

Dalej należy umieścić właściwy blat roboczy, który będzie służył do przygotowywania potraw do gotowania – krojenia, siekania, miksowania, blendowania itp. Aby zapewnić użytkownikowi wygodę podczas realizacji tych zadań powinien on mieć szerokość minimum 80 cm. W pobliżu warto umieścić przyprawy na wygodnej półeczce lub stojaku.

Kolejny przystanek w kuchni to kuchenka i piekarnik, a nad nimi okap, który pochłonie kuchenne zapach zanim przenikną do reszty domu lub mieszkania, co przyda się szczególnie, jeśli jakaś potrawa ulegnie przypaleniu.

Koncept-szafy.pl – kuchnie Zielona Góra

Koncept szafy to doświadczony wykonawca mebli w zabudowie do kuchni, łazienek, biur i pokojów. Realizujemy kompleksowe projekty zgodnie ze szczegółowymi życzeniami i zindywidualizowanymi potrzebami użytkowników, a nasi eksperci to specjaliści zarówno z zakresu meblarstwa jak i zagospodarowania wnętrz. Służymy fachową poradą na każdym etapie realizacji. Zapraszamy do kontaktu w celu stworzenia indywidualnej oferty szytej na miarę potrzeb każdego Klienta i zapoznania z atrakcyjnymi cenami naszych realizacji.